O familie din localitatea vrânceană Popești a reclamat, luni, că a primit de la morga Serviciului de Medicină Legală (SML) Vrancea alt cadavru decât cel al rudei decedate, conducerea SML susținând că vina ar aparține firmei de pompe funebre, în final confuzia fiind rezolvată.
Sâmbătă, Valy Dănuț Ion, în vârstă de 42 de ani, a fost găsit mort într-un șanț din comuna Bălești, iar trupul neînsuflețit a fost transportat la SML Vrancea pentru efectuarea necropsiei. Tot sâmbătă, a fost găsit decedat în crama locuinței sale Valentin Găitănaru, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Popești, și cadavrul acestuia fiind dus la SML, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Luni dimineață, când familiile celor doi bărbați decedați au venit să ia cadavrele pentru a le înmormânta au constatat că acestea fuseseră inversate, mai precis trupul neînsuflețit al lui Ion Valy Dănuț fusese dat familiei Găitănaru. Fiul lui Valentin Găitănaru susține că ar fi spus că nu este cadavrul tatălui său, dar că angajații morgii i-ar fi impus să-l ia motivând că „l-a modificat formolul”.
În schimb, surorile lui Valy Dănuț Ion au refuzat să ridice trupul neînsuflețit al unui necunoscut.
„Am venit la Bălești pentru că am aflat că a decedat fratele meu. A murit pe stradă pentru că a avut o viață mai neplăcută. Părintele din sat l-a găsit, a chemat ambulanța, dar nu s-a mai putut face nimic și l-a adus aici. Astăzi (n.r. – luni), am fost anunțați de Poliție să îl luam de la morgă. Am intrat și, când să ne luăm mortul, am constatat că nu era mortul nostru. Era acoperit, am vrut să îl văd și l-am chemat repede pe părinte spunându-i că nu este fratele meu și el a confirmat. În schimb, la brățară era trecut numele lui. Noi nu vrem nimic altceva decât să se recunoască greșeala. Noi ziceam că nu e el, iar ei tot insistau să îl luăm. Și noi am zis «nu, că s-a făcut schimb cu celălalt cadavru, care deja ajunsese în altă parte»”, a spus Gina Nely Ion, sora lui Valy Dănuț Ion.
Fiul celuilalt bărbat mort a luat însă acasă trupul neînsuflețit al celuilalt bărbat, și nu al tatălui său. El susține că angajații morgii i-au impus să ia cadavrul acasă.
„Tatăl meu a decedat sâmbătă și azi dimineață (luni – n.r.) am venit să îl luăm de la morgă. Ni s-a impus să îl luăm. Noi am zis că nu e el, dar ei ne-au zis că l-a modificat formolul, că este el și l-am luat de aici și l-am dus la biserică”, susține Marius Găitănaru, fiul decedatului Valentin Găitănaru.
Prin urmare, acesta a dus trupul neînsuflețit al altui bărbat la biserica din satul Rucu, comuna Popești, pentru a-l pregăti de priveghi.
Sora lui Valy Ion a refuzat să plătească taxa de îmbălsămare de 146 de lei de la Serviciul Medico Legal Vrancea.
„Nu plătesc pentru greșeala pe care au făcut-o. Am banii la mine, dar nu le dau, pentru că este rușinos să se întâmple astfel de greșeli”, a spus femeia.
Conducerea Serviciului de Medicină Legală spune că întreaga responsabilitate pentru confuzia creată aparține firmei de pompe funebre cu care spitalul are contract.
Medicul șef al SML Vrancea, Silviu Lucasievici, susține că de vină pentru situația creată sunt cei de la firma de transport cadavre S.C. Bratu, motiv pentru care va propune conducerii Spitalului Județean Vrancea să rezilieze contractul cu aceștia. De asemenea, Lucasievici susține că o parte din vină o are Poliția, care nu s-a prezentat la SML cu cărțile de identitate ale celor doi decedați.
„Este o greșeală de execuție a firmei de transport cadavre, deoarece noi ne-am bazat pe brățările de identificare puse de ei, mai ales că Poliția nu ne-a pus la dispoziție cărțile lor de identitate. Am insistat ca familiile să își ia cadravele deoarece ne-am bazat pe acele brățări. Voi propune conducerii spitalului să rezilieze contractul cu firma de transport cadavre, deoarece această greșeală a adus un grav prejudiciu atât familiilor, cât și instituției noastre”, a declarat medicul Silviu Lucasievici.
Polițiștii susțin însă că în momentul în care o persoană este găsită decedată, după cercetarea la fața locului, atunci când identitatea este cunoscută, persoanei decedate i se pune o brațară de identificare de către reprezentanții firmei care transportă cadavre. Ulterior, polițiștii trimit la SML o rezoluție de necropsie, prin care se solicită concluziile medico-legale. Drept urmare, polițiștii susțin că nu au obligația să prezinte la SML cartea de identitate a persoanei decedate.
În replică, patronul firmei de pompe funebre susține că vina este comună, dar, cu toate astea, l-a concediat pe angajatul care a pus greșit celor doi bărbați decedați brățările de identificare.
„Oarecum, ne asumăm această greșeală. Drept urmare, l-am concediat pe băiatul care a încurcat brățările. Dar era seară, nici nu aveam cărțile lor de identitate și s-a greșit. Nu cred că este numai vina noastră, e o vină comună”, a afirmat Gabriel Bratu.
În cele din urmă, situația a fost rezolvată, luni, în jurul orei 15.00, cele două familii luându-și morții acasă pentru a-i înmormânta creștinește.